maandag 8 april 2013

Muzikaal Kerktheater Vaya con Dios groot succes



Alle ingrediënten waren aanwezig voor een drietal zeer succesvolle optredens van het muzikaal kerktheater ‘Vaya con Dios’, (Ga met God) waarbij de facetten van het leven passeerde de revue in een achttien tal liedjes. De teksten kwamen uit de hand van Piet Brouwer en Wim Kroon zette ze op muziek.

De spelers van muzikaal theater ‘Vaya con Dios’ brachten hun zang en spel met verve, wat resulteerde in daverend applaus!

Ermelo

Door Arda Konings

“Het leven is een weg die we allen moeten gaan. Een reis, een voettocht langs dorpen en steden. Met mooie en minder mooie kanten en momenten. Soms speels, soms ernstig, soms leerzaam en soms ontspannend. Vaya con Dios gaat over onszelf en over ons leven. Met voor ieder mens wel iets herkenbaars”,  klonk de voiceover aan het begin van de voorstelling. De cirkel van het leven werd daarna bezongen en gespeeld, vanaf het allereerste mooie begin tot het moment dat we als mens afscheid moeten nemen, van het aardse leven.

Pareltjes
Met liefde, zorg en aandacht kwamen de aangrijpende lied- en verbindende teksten voor Vaya con Dios, tot stand uit de hand van Piet Brouwer. Hij putte hiervoor inspiratie uit diverse Bijbelverzen en de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn werkzame leven, als predikant. Kerkorganist Wim Kroon overtrof en steeg boven zichzelf uit, met zijn composities en toverde muzikale pareltjes uit zijn hoed.
Het openingslied bezorgde hem nog de meeste kopzorgen. Maar met een indrukwekkend bedacht spreekkoor dat de lege en woeste aarde weergaf, werd het publiek  meteen mee gezogen in de muzikale cirkel van het leven en werd de schepping een feit.
Elk liedmoment had zijn eigen, zorgvuldig gekozen muzikale sfeer, van verwondering over het nog ongeboren kind, een liefdevolle vader die zijn jonge kind vasthoudt, uitbundigheid bij verliefd zijn, een knappe rap bij stille wateren (puberen), het verstild klinken van een oud echtpaar dat terugblikt op hun leven en het einde voelt naderen, tot aan het moment dat de feestvreugde losbarst bij het bezongen feest van de eeuwigheid.

Hét was er…
Het bezoekersaantal verspreid over drie voorstellingen, bleek ver boven verwachting. Honderden belangstellenden togen naar de Immanuelkerk afgelopen weekend om het muzikaal theater spektakel mee te maken van Vaya con Dios. Na maanden van voorbereiding, monnikenwerk en keihard werken, viel alles op de goede plek. Kortom: Hét was er. Muzikant en spreker Wout van Veen benoemde betrokkenen  tijdens zijn dankwoord: “De decorbouwers, professioneel licht en geluid waarbij sfeerbeelden en filmpjes via de beamer het totaalplaatje, nog meer kracht bijzette. De Hervormde kerk die draadloze microfoons beschikbaar had gesteld. De souffleuze, de koster voor zijn  tomeloze inzet en aanwezigheid, de getalenteerde en gedreven musici én een cast met spelers die van enthousiasme, het podium afspatte. Tot slot degene die de eindverantwoording in handen nam en het geheel in goede banen leidde, regisseuse Jolanda van Veen”. Een welverdiend, daverend applaus werd dankbaar in ontvangst genomen!