woensdag 12 februari 2014

Bevallingsweken groot feest bij de Schaapskooi




Door Arda Konings



Ermelo - De kudde bij de Schaapskooi in Ermelo is momenteel op volle sterkte en telt 273 schapen. Daarvan bevallen er deze weken zo’n 172. Die  periode lijkt wat vroeg in het jaar. Maar, op de hei valt nu nagenoeg niets te grazen en staan de schapen op stal. Het is dus gunstiger,  dat de lammetjes daar worden geboren. Totdat  ze in het voorjaar naar buiten mogen. De nieuwe aanwas is noodzakelijk om de ooien, die gemiddeld zo’n tien jaar worden, te vervangen. Middels een selectieprocedure, wordt een aantal lammetjes verkocht aan andere kuddes. Om inteelt te voorkomen, worden de dekrammen aangeschaft bij andere kuddes.

 De bevallingshectiek is in volle gang bij de Schaapskooi. Met ondersteuning van vele vrijwilligers én collega herders tijdens de weekenden, worden in een vijftal weken zo’n tweehonderd lammetjes ter wereld gebracht en geholpen. Sommige vrijwilligers willen er zó graag bij zijn, dat ze er  belangeloos vakantiedagen voor opnemen. Om vooral maar niets te hoeven missen van deze happening. Tijdens de bevallingsweken staat er bovendien een ‘gesponsorde’ wintercaravan ter beschikking  voor de vrijwilligers  die nachtdiensten draaien. Want, de schapen moeten dan om de drie uur worden gecontroleerd.

Geen dag hetzelfde
“Er zit een prima kachel in de caravan. Mocht het toch te koud worden kan er overnacht worden in het bezoekerscentrum. Dus dat komt wel goed”, lacht herderin Marion Derks.  Alweer bijna elf jaar prijst Marion zich bijzonder gelukkig met haar werk.
“Toen ik de kans kreeg op deze baan heb ik die met beide handen aangegrepen. Geen dag is hier hetzelfde. Het is geweldig om met de schapen en de honden de hei op te gaan. De zonsopkomst te aanschouwen. Te zien hoe de honden een eigenwijs schaap weer terug sturen naar de kudde. Die wisselwerking onderling tussen de dieren is uitermate boeiend.”

Overlevingsdrang
Ooit was Marion zelf vrijwilligster bij een kudde. Werken met dieren heeft altijd al haar passie gehad. Ondanks dat er het hele jaar bij de Schaapskooi wel iets te beleven valt, nemen de bevallingsweken echter, een heel bijzondere plekje in . De eerste lammetjesschaapjes zijn inmiddels dan ook al ‘over de bevallingsdam’ heen. Vorige week donderdag zag zelfs een tweeling er het eerste levenslicht. Marion: “Deze weken zijn echt één groot feest. Het blijft iedere keer weer zo bijzonder om te zien,  dat zo’n pasgeboren lammetje binnen een kwartier op zijn pootjes staat. Het is hun  intuïtie en overlevingsdrang. Schapen zijn immers vluchtdieren en moeten zich snel uit de voeten kunnen maken voor gevaar. Soms gaat het bij de bevallingen ook wel eens mis, zoals een vroeggeboorte. Soms zijn er meerlingen. Het hoort er allemaal bij.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten